Web Site   

man‎Dirk V Graaf van Holland‏‎
Geboren ‎1054
Overleden ‎17 jul 1091
[tekst]
Begraven in de abdij van Egmond.
‎, leeftijd 36 of 37 jaar
[Tekst]
Dirk V was een Friese graaf (comes Fresonum) die het bewind voerde over de gebieden die later bekend zouden worden als het graafschap Holland.
Toen Dirk's vader Floris sneuvelde in 1061 in de oorlog met de bisschop van Utrecht, Willem van Gelre was Dirk nog minderjarig en werd zijn moeder regentes. Zij hertrouwde met Robrecht van Vlaanderen.
Willem, de bisschop van Utrecht, maakte van deze situatie gebruik om het Rijnland en het Kennemerland te annexeren.
In 1076 heroverde hij zijn graafschap, met een Vlaams leger, op de nieuwe bisschop Koenraad die zich verschanst had in het kasteel van IJsselmonde, dat door Dirk werd ingenomen.
Koenraad sloot vrede en gaf daarbij het Rijnland en Kennemerland terug aan Dirk.

Gehuwd met:

Kind:

1.
manFloris II (de Vette) van Holland Graaf van Holland‏
Geboren ‎1091
Overleden ‎2 mrt 1121
[tekst]
Begraven in de abdij van Egmond.
‎, leeftijd 29 of 30 jaar
Begraven Egmond
[Tekst]
Floris II beëindigde het conflict met bisschop Burchard van Utrecht, waarschijnlijk door hem in 1101 als leenheer te erkennen. In ruil daarvoor ontving hij van de bisschop het Rijnland (gouw) in leen en kreeg van hem de titel graaf van Holland: "Florentius comes de Hollant".Floris II is de eerste die zo werd genoemd, daarvoor werd zijn domein nog als het graafschap Friesland aangeduid.
Floris verwierf grote rijkdom door de ontginning van de veengebieden in het Rijnland en door tolheffing op de grote rivieren, met name bij Vlaardingen waar in die tijd de Lek, Waal en Maas samen in de Noordzee uitmondden.
Hij heeft zijn bijnaam waarschijnlijk aan deze rijkdom te danken. Floris heeft tijdens zijn bewind diverse houten kerken vervangen door kerken van tufsteen.

Floris en zijn echtgenote lieten kapellen of kerken optrekken, gewijd aan Maria of Petrus, in uit de Rijnstreek geïmporteerde tufsteen, in Egmond, (gewijd in 1113), Leiden (Pieterskapel, gewijd in 1121), Dordrecht (gewijd rond 1120) en vermoedelijk Zierikzee.
De Leidse Pieterskapel werd gebouwd bij een grafelijke hoeve, later huize Lokhorst genoemd, die onder de huidige Lokhorstkerk ligt.
De Pieterskapel ontwikkelde zich tot de Pieterskerk en de sleutels van Petrus kwamen in het Leidse stadswapen.

Zie ook: Floris II van Holland


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl