Web Site   

man‎Lodewijk IV van Beieren Koning van Duitsland
[tekst]
Hij behoorde tot het geslacht Wittelsbach.
Keizer van het Heilige Roomse Rijk
[tekst]
Hij werd tot keizer gekroond in Rome
‏‎
Geboren ‎1 apr 1282 München
Overleden ‎11 okt 1347 Furstenfeld (Dsl)‎, leeftijd 65 jaar
[Tekst]
De bijnaam van Lodewijk IV geboren uit het huis Wittelsbach, was: "de Beier" (Fr.: Louis le Baviáere); Zie: Lodewijk IV van het Heilige Roomse Rijk .

Gehuwd ‎25 feb 1324 Keulen, leeftijd 41 jaar
[tekst]
Uit het huwelijk van Lodewijk de Beier en Margaretha van Holland werden in ieder geval 5 zoons en 5 dochters geboren, van wie 1 zoon en 1 dochter jong overleden.
.
(23 jaar gehuwd) met:

womanMargaretha I van Holland Keizerin van het Heilig Roomse Rijk
[tekst]
Deze titel verkreeg zij door haar huwelijk met Lodwijk IV "de Beier."
Gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland
[tekst]
Vanaf 1345 Gravin van Henegouwen; vanaf 1346 tot 1354 Gravin van Holland en Zeeland.
Vrouwe van Friesland‏‎
, leeftijd bij huwelijk 12 of 13 jaar
Geboren ‎1311
Overleden ‎23 jun 1356 Le Quesnoy (Fr)
[tekst]
Margaretha stierf op het kasteel van Le Quesnoy, en werd begraven onder het koor van het klooster van de Minderbroeders te Valenciennes.
‎, leeftijd 44 of 45 jaar
Begraven Valenciennes (fr)
[Tekst]
Margaretha I van Holland was ook bekend als: Margaretha (Margriet) van Beieren, Margaretha van Avesnes en Margaretha II van Henegouwen.
Na het kindeloos overlijden in 1345 van haar broer graaf Willem IV van Holland, Zeeland en Henegouwen, werd zij door haar echtgenoot keizer Lodewijk IV met deze gewesten beleend. Vanaf dat moment noemde zij zichzelf: ‘Margaretha, bij de genade Gods keizerinne van Rome, gravinne van Henegouwen, van Holland, van Zeeland ende vrouwe van Friesland’.
Door haar benoeming onstonden veel spanningen, o.a omdat ook haar zussen aanspraak meenden te maken op delen van de erfenis, en er leenrechtelijke onenigheid was over de vraag of vrouwen in Holland wel mochten opvolgen en of keizer Lodewijk zijn vrouw wel met het graafschap had mogen belenen.
Al na zeven maanden werd Margaretha door haar echtgenoot teruggeroepen. Zij droeg het bestuur van de gebieden tijdens haar afwezigheid over aan haar tweede zoon, de dertienjarige Willem.
Na de dood van Lodewijk de Beier in oktober 1347 deed Margaretha afstand van al haar aanspraken op de ‘Nederlandse’ landen, in ruil voor een hoge jaarlijkse toelage. Zoon Willem ging met deze regeling niet akkoord, en Margaretha trok in 1350 de macht weer naar zich toe.
De tegenstelling tussen moeder en zoon was het begin van een langdurige burgeroorlog die de geschiedenis is ingegaan onder de naam Hoekse en Kabeljauwse twisten, waarbij de Hoeken Margaretha steunden en de Kabeljauwen Willem aan de macht wilden zien.
.
De machtsstrijd liep uit op de verwoesting van een aantal kastelen van Hoekse edelen en op een tweetal zeeslagen in 1351, waarna Margaretha uitweek naar haar zuster Philippa en haar zwager Edward III, de koningin en koning van Engeland. In 1354 verzoende Edward moeder en zoon, waarbij Willem Holland, Zeeland en West-Friesland in handen kreeg en Margaretha Henegouwen kreeg toegewezen, en waarbij zij in ruil voor de andere gebieden een jaarlijkse uitkering ontving.
(bron: Margaretha van Henegauwen.
.

Kinderen:

1.
manWillem V van Beieren Hertog van Beieren, Neder Beieren en Straubing Graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen‏
Geboren ‎12 mei 1330 Franfurt am Main
Overleden ‎15 apr 1389 Le Quesnoy (Fr)
[tekst]
overleden in gevangenschap op kasteel Le Quesnoy.
‎, leeftijd 58 jaar
[Tekst]
Willem V volgde in 1354 zijn moeder Margaretha van Holland (Margaretha van Beieren) op als graaf van Holland en Zeeland.
Tijdens haar bewind waren er tussen aanhangers van Margaretha en aanhangers van Willem V conflicten uitgebroken, die bekend staan als de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
De eerste slagen werden in het voordeel van de aanhangers van Willem V beslist, waarna Margaretha in 1354 afstand deed van haar macht in Holland en Zeeland. Na haar overlijden 1356 erfde Willem V ook Henegouwen.
.
Graaf Willem V woonde een groot deel van zijn tijd in de grafelijke woning bij de Ridderzaal in Den Haag. Hij liet enkele gebouwen rondom dit kasteel plaatsen en zorgde tevens voor een (eenvoudige) ommuring van wat later het Binnenhof ging heten.
Tijdens een feest in 1358 werd graaf Willem V volgens bronnen uit die tijd plotseling krankzinnig; wellicht was hij gewoon dronken en tijdens een toespraak stak hij onverwachts één van zijn vazallen, Gerrit van Wateringen, dood.
Zijn jongere broer Albrecht van Beieren liet Willem V opsluiten in een kasteel in Le Quesnoy (Henegouwen) en werd gemachtigd plaatsvervanger (Ruwaard) van Willem.
Formeel bleef Graaf Willem V tot zijn dood nog wel graaf ven Holland en Henegouwen.
.
Willem V verleende de stadsrechten aan: Monnickendam, Weesp, Naarden en Enkhuizen in 1355, Edam en Hoorn volgden in 1357.
Bron: Willem V van Holland
.

2.
manAlbrecht van Beieren Hertog van Straubing Graaf van Holland‏
Geboren ‎25 jul 1336 München
Overleden ‎16 dec 1404 's Gravenhage
[tekst]
Begraven in de Hofkapel op het Binnenhof, die enkele eeuwen later bij een brand verloren ging.
‎, leeftijd 68 jaar
Begraven 's Gravenhage
[Tekst]
Albrecht van Beieren werd officieel in 1389 Graaf van Holland toen zijn broer Willem V, die hij in 1358 had laten opsluiten in kasteel Le Quesnoy, stierf. Al sinds 1358 oefende Albrecht echter als Ruwaard (gevolmachtigd plaatsvervanger) de grafelijke macht uit namens zijn broer.
Zie: Albrecht van Beieren .


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl