Web Site   

woman‎Hildegonda van Zuylen van Nyevelt‏‎
Overleden ‎1526
[Tekst]
In 1494 wordt Hillegond, dr van Melis van Nijevelt, vrouw van Gerrit van Zuilen van Nijevelt, beleend door Bisschop David van Bourgondiƫ, met het perceel Berchlant bij de kerk van Jutphaas, en met 1,5 hoeve land te Werkhoven.
[Bron: Akten van belening door de Bisschoppen van Utrecht]

Gehuwd
[tekst]
Gerrit van Zuylen van Nyevelt was getrouwd met zijn nicht Hildegonde van Zuylen van Nyevelt, die enige dochter was van Amelis van Zuylen van Nyevelt, en Adelaide de Witte.
Zij kregen zes kinderen:
1 . . Jacob, ridder, heer van Hoevelaken en Geerestein, maarschalk van Utrecht, gehuwd in 1517 (1) met Theodorine van Wassenaer van Duivenvoorde, dochter van Jan, ridder, heer van Duivenvoorde, Sterrenburg en Noordwijkerhout en van Elisabeth van Renesse van Zeist (2) met Judith van Renesse van Culenborg, in 1538 gestorven, dochter van Jan van Renesse van Culenborg en Geertruida van Heemskerk die hem 12 kinderen schonk.
2 . . Willem, heer van Schalckwijck in 1520 gestorven.
3 . . Amelis: heer van Schalckwijck en Schonauwen; zie genealogie.
4 . . Odo gehuwd met Hendrik van Valckenaer, heer van Bottenstein.
5 . . Elisebeth, chanoniesse te Mariendaal.
6 . . Beatrix, chanoniesse te Oudewijk.
[Bron: Van der Aa - Biographisch Woordenboek, 13e deel 1868].

Akte van boedelscheiding door Gerrit van Zuylen van Nyevelt en zijn vrouw Hillegond van Zuylen van Nyevelt voor hun kinderen, 24-03-1507.
Met akte waarbij zij hun kinderen vrijwaren voor schade door de verpanding van goederen aan Henrick Valckenaer, man van hun dochter Oeda, 10 aug 1518.
(Bron: Utrechts archief; reg.nrs. 18 en 20)
met:

womanGerrit van Zuylen van Nyevelt Heer van Hoevelaken en Geresteijn
[tekst]
Beleend met Geerestein in 1477, Hoevelaken in 1525
Ridder
[tekst]
In Dordrecht door keizer Maximilaan tot ridder xgeslagen.
‏‎
Geboren ‎± 1459 Hoevelaken
Overleden ‎24 dec 1533‎, leeftijd ongeveer 74 jaar
[Tekst]
(Gerrit van Zuylen van Nyevelt),
3de zoon van Jacob en Odo de Roever van Montfoort, werd te Dordrecht voor keizer Maximiliaan tot ridder geslagen, in 1477 met Geerestein en in 1525 met Hoevelaken beleend.
Hij behoorde tot de edelen, die op 21 Julij 1468 werden afgevaardigd om Karel de Stouten, hertog van Bourgondiƫ en graaf van Holland te 's Gravenhage te verwelkomen.
In 1481 werd hij met Cornelis van Dorp door de magistraat van Delft afgevaardigd om te onderhandelen met de heer van Vere, stadhouder van Holland, die aan het hoofd van 7000 man naar 's Hage trok, om zich van die stad meester te maken en zijn gezag te herstellen.
Hij was een der voornaamste hoofden der Hoekschen, nam deel aan hun voornaamste ondernemingen, was een der opperbevelhebbers bij het innemen van Rotterdam, en werd door Frans van Brederode in Jan. 1840 gelast, zich van IJsselmonde meester te maken hetgeen hij met 40 schepen en 400 man deed. Hij nam de bevelhebber van het kasteel Floris, heer van Wijngaarden gevangen en voerde hem met zijn gezin naar Dordrecht.
Hij nam deel aan den familie-bond tegen de bisschop van Utrecht en was bij alle ondernemingen tegen deze tegenwoordig.
In 1482 werd zijn kasteel Geerestein door de Hollanders belegerd, veroverd en hij werd gevangen genomen.
Na de herstelling van den bisschop in September 1483, werd hij gevangen genomen, naar Wijk bij Duurstede gevoerd, en op losgeld gesteld.
[Bron: Van der Aa - Biographisch Woordenboek, 13e deel 1868].

Kind:

1.
manAmelis van Zuylen van Nyevelt Domproost Domdeken Heer van Schalckwijck en Schonauen‏
Geboren ‎± 1490 Hoevelaken
[tekst]
Geboorte mogelijk ook ca. 1490 Utrecht .
(bron: De genealogische website van Teijo Doornkamp)

Overleden ‎11 jan 1544‎, leeftijd ongeveer 54 jaar
Begraven Utrecht
[Tekst]
Amelis, heer van Schalckwijck en Schonauwen, raad van Philips de Goede, hertog van Bourgondiƫ, kanunnik van het kapittel van Oud-Munster, in 1503 en 1507 van het kapittel en de hoofdkerk van Utrecht.
In 1518 kanunnik van het kapittel van St. Pancras te Leyden, en in 1526 deken in den Dom van Utrecht.
Hij werd tot vele gewigtige en belangrijke zendingen gebruikt, nam deel aan de oorlogen van zijn tijd, en verzette zich met kracht tegen de belasting die bisschop Hendrik van Beijeren aan de geestelijkheid wilde opleggen.
Op zijn raad en aanhouden werd er een verbond gesloten met Jan van Egmond, hertog van Gelder en werdde oorlog aan de bisschop verklaard.
Toen de stad hernomen was (1 Julij 1528) werd er een prijs op zijn hoofd gezet; de gemalin van de gouverneur van Utrecht verschafte hem echter een schuilplaats, en liet hem in het geheim uit de stad vertrkken.

(Bron: Van der Aa - Biographisch Woordenboek, 13e deel 1868)


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl