Web Site   

woman‎Catharina van Casteren‏‎
Gedoopt ‎1618 's-Hertogenbosch
Overleden ‎25 aug 1694 's-Hertogenbosch
[tekst]
Begraven in de Sint Jan, in het graf van haar eerste man, Dirck van Cattenburch.
‎, leeftijd ongeveer 76 jaar
Begraven 's-Hertogenbosch

Ondertrouwd ‎5 sep 1638 's-Hertogenbosch.
Gehuwd ‎21 sep 1638 's-Hertogenbosch, leeftijd ongeveer 20 jaar
[tekst]
Op 5 sept 1638 in ondertrouw (geref.) Dirck van Cattenburch treserier van Z.E. Brederode met Catherina van Castern, J.D. van 's-Hertogenbosch beide wonend alhier.
(bron: DTB 's-Hertogenbosch DTB-80 1636-1641 (boek 80-B 28 feb 1638 - 22 sept 1641)
.
President CATTENBURGH (= Dirck), in huwelijk hebbende Catharina van CASTEREN, en Godefridus van CASTEREN , haar broer, gaan erfdeling aan van een huijsing in de Verwerstraat en uitkomende in het Paradijs straetken te 's-Hertogenbosch, aangekomen door cessie van de tocht door hun vader Jacob van CASTEREN weduwnaar van Helena zijn huisvrouw dochter van Johan van NOORT.
[R 1569 27.3.1648 f 269]
.
Op 17 aug 1653 laten Dirck van Cattenborch en Catharyna van Casteren in Utrecht testament opmaken, omdat Dirck aldaar plotseling ziek was geworden; op 29 aug overlijdt Dirck in Utrecht.
.
Jacob en Govert van CASTEREN, resp. president en raad van 's-Hertogenbosch en Johan van ORLE, schepen van 's-Hertogenbosch, zijn momboirs (= voogden) over de vier onmondige kinderen van wijlen Dierick van CATTENBURGH, president van 's-Hertogenbosch bij Catharina van CASTEREN, zijn huisvrouw.
Catharina is hertrouwd met Mr Cornelis van DEUVERDEN, secretaris van de Staten van Utrecht.
[R1926 2.9.1661 f 233]
.
Volgens een erfdelings akte van 1665 bezaten Dirck en Catharina o.a.:
Te 's-Hertogenbosch twee huizen in de St Jansstraat, door Diderick gekocht op 21.6.1631.
Een huis te Amsterdam op de Groenburgwal of Verwersgracht, gekocht door Diderick op 19.12.1651 een huis op de Cloveniersburgwal te Amsterdam, waar het wapen van Granada in de gevel staat, bewoond door Johan EECHOUT, wijnkoper te Amsterdam.
Een huis te Rotterdam op de Goudse wagenstraat, gekocht op 22.11.1664.
De Pottum onder IJsendoorn;
en verder bezaten ze renten, chijnsen en obligaties, te Alem, Middelrode onder Berlicum, Hemert; [R 1641 14.5.1665 f 175]
In de boedel inventaris van zijn huis in de St. Jorisstraat " in Bokhoven" worden tevens een honderdtal schilderijen beschreven, o.a. nummer 54 van de lijst vermeldt een ‘oudtmanstronije van Rijnbrants’. {= Rembrandt}.
.
(bron: Bossche Encyclopedie: http://www.bossche-encyclopedie.nl/Bronnen/Erfdelingen (1629-1709))
.
(14 jaar gehuwd) met:

manDirck "Theodoor" van Cattenburch‏, leeftijd bij huwelijk ongeveer 28 jaar
Geboren ‎± 1610 Tiel
Overleden ‎29 aug 1653 Utrecht
[tekst]
Dirck overleed te Utrecht op 29 augustus 1653 in de Viesteeg ten huize van Johanna Goudt, de weduwe van Albert van Beeck. Hun dochter Margareta van Beeck was getrouwd met Dirck Cattenburgh, een neef van Dirck van Cattenburgh van 's Hertogenbosch. Johanna Goudt was sydelaeckencoper te Utrecht, wonend n.z. Viehesteech op de hoeck van de Corteviehesteech.

Dirck werd begraven in de Sint Jans kerk; zijn naam wordt vermeld op de grafsteen nr. 302 (Noordtransept, de Zuidelijke travee), die tevens gemarkeerd is met de naam en het wapen van Marten Gerits sHeeren.
‎, leeftijd ongeveer 43 jaar
Begraven ‎7 sep 1653 's-Hertogenbosch
[Tekst]
Dirck kwam na 1629 naar ’s-Hertogenbosch, aanvankelijk als secretaris van gouverneur Johan Wolfert van Brederode. In 1640 werd hij benoemd tot schepen van de stad, welke functie hij daarna nog driemaal zou vervullen.

Op 20 april 1646 kocht Dirck, samen met Joost van Hedickhuysen, heer van Eckart, voor de schepenen van Den Bosch, de heerlijkheden Heeswijk en Dinther, van Graaf Johan 't Serclaes van Tilly. De kopers lieten de heerlijkheden onverdeeld.
Op 8 februari 1649 verkochten Dirck, en de erfgenamen van Joost van Hedickhuysen, die in oct 1647 te Brussel was overleden, Heeswijk en Dinther aan Jonker Matthijs van Asperen, kapitein in dienst van de Vereenigde Nederlanden.
(bron: Taxandria)
.
Op 2 september 1649 werd Diederick van Cattenburg, president van de stad ’s-Hertogenbosch, door de Heer van Isendoorn beleend met "De Pottum", een leengoed behorend tot de heerlijkheid IJzendoorn.
Op 11 juli 1664 beleent Joost Vijgh heer tot Isendoorn eerste Raedt ende Stadtholder vande leenen des furstendoms Gelre & Graefschaps Zutphen, De Pottum aan Willem v Cattenburgh, de oudste zoon van Wijlen Diederick v Cattenburgh.
Omdat Willem dan nog minderjarig is wordt hij dan vertegenwoordigd door zijn voogden Jacob van Casteren (grootvader van Willem) en Johan van Oerle.
Het leen wordt omschreven als: ". . . . den bouwhoff genaemt den Potthum groot ontrent vijffentseventich mergen landts, daer van de hoffstadt ende het berchcampken thient vrij is, daer oostwaert de Keijserstraet & geerffden onder Ochten, zuijdt ende westwaert de weduwe Werckhoven ende noertwaert de Landtweteringe naest gelegen sijn".
.
Volgens Notariële akte van scheiding (U139a10 - 119; Utrechts archief) gaat de Pottum in 1722 naar Willem van Oudenallen, die getrouwd was met Jacoba van Cattenburgh, dochter van Willem Cattenburgh en Jacomina van Rynevelt.
.
In de pacht- en huurbrief van de Pottum d.d. 28 februari 1666 wordt de leen omschreven als:
". . . . "seeckere verpachteren bouwinge landts omtrent seventich mergen so bouw- als weijlandt ende bogaert soo groot ende cleijn als deselve inde heerlickheijt Isendoorn gelegen leijt, genaemt de Pottum, ende het getimmer daer pachter tot dato deses in is wonende, daer op is staende, ende voor desen bewoont heef."
Zie: De Pottum, en: Transcripties betreffende de Hoge Heerlijkheid IJzendoorn.
.

Gebeurtenis Secretaris (‎van ± 1629)
[tekst]
van de toenmalige gouverneur van 's Hertogenbosch: Johan Wolfert van Brederode.

Gebeurtenis Schepen (‎van 1640 tot 1643)
[tekst]
van 's-Hertogenbosch

Gebeurtenis President-Schepen (‎van 1646 tot 1647)
[tekst]
van 's-Hertogenbosch

Kind:

1.
manJan Louis van Cattenburch‏
Geboren ‎dec 1647 's-Hertogenbosch
[tekst]
Getuigen bij de gereformeerde doop in de Grote kerk waren: "Excelensi Johan Wolphaert van Breederoede, Veltmaerschalck, ende Govenuer deser stadt, ende hare edelle Lourensie Cristijna, graffine van Solmus deselveste mallinne".
(bron: dopen 's-Hertogenbosch, Nederduits Gereformeerd, 13 aug 1645 - 2 jul 1648; boek 70-A)
.

N.B. in 1625 - 1659 worden Johan Wolphard van Brederode getrouwd met Louise Christine Gravin van Solms genoemd als eigenaren van kasteel Nijeveld bij de Meern

Gedoopt ‎22 dec 1647 's-Hertogenbosch
Overleden ‎28 sep 1703 's-Hertogenbosch‎, leeftijd 55 jaar
[Tekst]
Sebastiaen SCHELLEKENS, professor in de rechten, man en momboir van Maria van CATTENBURCH dochter van wijlen Diderick van CATTENBURCH, president van 's-Hertogenbosch, bij Catharina van CASTEREN; Johan VINCK man en momboir van Helena zijn huisvrouw, dochter van Diderick en Catharina voorsz en de momboirs over Willem en Jan Louis van CATTENBURCH, zonen van Diderick en Catharina voorsz, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen hun ouders: te 's-Hertogenbosch twee huizen in de St Jansstraat, door Diderick gekocht op 21.6.1631; huis te Amsterdam op de Groenburgwal of Verwersgracht, gekocht door Diderick op 19.12.1651 een huis op de Colveniersburgwal te Amsterdam, waar het wapen van Granada in de gevel staat, bewoond door Johan EECHOUT, wijnkoper te Amsterdam; een huis te Rotterdam op de Goudse wagenstraat, gekocht op 22.11.1664; te Alem, Middelrode onder Berlicum, Hemert; renten, chijnsen en obligaties.
[R 1641 14.5.1665 f 175]
.
Mr Johan Louijs van CATTENBURCH doctor in de beijde rechten en Willem van CATTENBURCH, zonen van wijlen Dirck van CATTENBURCH, raad en oud-president van 's-Hertogenbosch bij Catharina zijn huisvrouw dochter van wijlen Jacob van CASTEREN, eveneens raad en oud-president van 's-Hertogenbosch; Sebastiaen SCHELLEKENS doctor in de beijde rechten en professor te 's-Hertogenbosch, in huwelijk hebbende Maria; Johan VINCK eveneens doctor in de beijde rechten man en momboir van Helena, beide dochters van Dirck en Catharina voorsz, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen Govaert van CASTEREN: renten en obligaties.
[R 1627 7.10.1669 f 1]
.
(bron: Bossche Encyclopedie: http://www.bossche-encyclopedie.nl/Bronnen/Erfdelingen (1629-1709))
.

Gebeurtenis Secretaris
[tekst]
van 's Hertogenbosch



2e huwelijk
woman‎Catharina van Casteren‏‎


Ondertrouwd ‎6 aug 1661 Utrecht
[tekst]
Bij de Nederduits-gereformeerde ondertrouw in Utrecht, werd attestatie gegeven om "aan de Bilt" te trouwen.
Cornelis van Dueverden was eerder getrouwd met Joffrouw Maria van Hilten.
.
Er werden tussen Van Deuverden en zijn kersverse, maar ongelukkige, echtgenote Catharina van Casteren meerdere processen aangespannen voor het Hof.
Van Deuverden, een gewiekste oplichter, nam de wijk naar Gelderland om aan zijn arrestatie in de stad Utrecht te ontkomen. Van Casteren vraagt echtscheiding aan en Van Deuverden eist daarvoor schadevergoeding.
.
Op 23 November 1666 procedeert Willem van Cattenburch, de zoon van Catharina van Casteren en Dirck van Cattenburch, tegen Cornelis van Deuverden.
Van Deuverden wordt ervan beschuldigd de pachter van de Pottum, Hendrick Hendrickx, in gijzeling te hebben genomen om zich de inkomsten van de Pottum onrechtmatig toe te eigenen. Het dossier bevat o.a. een copie van een leenacte van de Pottum uit 1664, uitgegeven door de leenkamer van IJzendoorn, en een pachtbrief uit 1666, waarin de Willem van Cattenburgh als leenheer van de Pottum bevestigd wordt.
bron: Gelders Archief 0124, Beschrijving der civiele procesdossiers, invr nr 5487 omslag 62.
.
. met:

manCornelis van Deuverden‏
Geboren ‎1620
Overleden ‎1670‎, leeftijd 49 of 50 jaar
Gebeurtenis Secretaris
[tekst]
van de staten van Utrecht

Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl