Web Site   

man‎Jan I van Avesnes‏‎
Geboren ‎apr 1218 Houffalize, Luxemburg (Be)
Overleden ‎24 dec 1257 Valenciennes (fr)‎, leeftijd 39 jaar
[Tekst]
Jan I van Avesnes was erfgenaam, en vanaf 1246 mederegent van Henegauwen.

Gehuwd ‎sep 1246, leeftijd 28 jaar (11 jaar gehuwd) met:

womanAleid van Holland Gravin van Henegouwen‏, leeftijd bij huwelijk minimaal 18 jaar
Geboren ‎voor 1228
[tekst]
Ook bekend als Aleid(a) van Avesnes.

Overleden ‎1284 Dordrecht
[tekst]
Mogelijk overleden in huis Henegouwen (Maison Hainault) in Dordrecht, waarna ze per schip en rijtuig naar Valencijn werd vervoerd en werd ze naast haar man aldaar begraven.
‎, leeftijd minimaal 56 jaar
Begraven Valenciennes (fr)
[Tekst]
Aleids broer, Floris de Voogd, was voogd over de minderjarige Floris V. Na zijn dood in in 1258, (graaf Willem II was al in 1256 overleden), wierp Aleid zich op als regentes van Holland ("tutrix Hollandie") namens Floris V.
Aleid vestigde zich in Holland. Zij kocht in 1258 de polder Nuwer Scye (Nieuwe Schie) van Dirk Bokel, ter hoogte van het huidige Schiedam (het gebied tussen Hoogstraat, Boterstraat en Broersvest).
Otto II van Gelre, een goede bondgenoot van Graaf Willem II van Holland, bevocht de voogdij over Holland met Aleid, en versloeg haar in de slag bij Reimerswaal op 22 januari 1263; Aleid moest het land verlaten.
In 1266 werd Floris V meerderjarig op twaalfjarige leeftijd en werd hij in staat geacht om zelf zijn graafschap te regeren.

Aleid van Holland was de stichtster van Huis te Riviere in Schiedam, het oudste en destijds op een na grootste slot in het Graafschap Holland.
Dit kasteel was in de Franse stijl gebouwd. Het was het eerste vierkante kasteel van Holland. Ook liet zij een kerk en gasthuis bouwen.
Ze gaf Schiedam het recht om een weekmarkt en een jaarmarkt te houden. Tolvrijheid volgde snel. In 1275 verleende zij, met toestemming van graaf Floris V, stadsrechten aan Schiedam.

Biografie van Aleid van Holland is hier te vinden.
.

Gebeurtenis Regentesse van Holland (‎van 1258 tot 1263)
[tekst]
namens Floris V

Kinderen:

1.
manJan II van Avesnes van Holland Graaf van Henegouwen, Holland en Zeeland‏
Geboren ‎± 1247
[tekst]
Jan II van Avesnes wordt genoemd als zoon van Aleid van Holland en Jan I van Avesnes (echtpaar nr. 17 ) in afstammings reeks -2 (van der Meijden) in de afstammingsreeksen naar Karel de Grote.
Bron: Karel de Grote - een stip aan de horizon.

Overleden ‎11 sep 1304‎, leeftijd ongeveer 57 jaar
[Tekst]
Jan II graaf van Henegouwen van 1280 tot 1304 en als Jan II van Holland en Zeeland van 1299 tot 1304, was de oudste zoon van Jan van Avesnes en Aleidis van Holland.
In febr. 1280 volgde hij in Henegouwen zijn grootmoeder Margaretha van Constantinopel op, die aan haar zoon uit haar tweede huwelijk, Gwijde van Dampierre, reeds in 1278 Vlaanderen had afgestaan.
Jan hervatte de strijd van de Avesnes met de Dampierres om Rijks-Vlaanderen. In 1295 sloot hij zich aan bij de Franse koning Filips IV, die zich van Gwijde van Dampierre afwendde; ook bemiddelde hij de toenadering tot Frankrijk van zijn neef Floris V van Holland, die wegens Zeeland met Vlaanderen in conflict was.
Na de dood van Wolfert I van Borselen (1299) werd hij als regent voor Jan I in Holland ingehaald. Toen deze enkele weken later overleed, volgde Jan I van Avesnes, een neef van de Hollandse graaf Floris V, hem op als naaste mannelijke erfgenaam. Voortaan was Holland in een personele unie met Henegouwen verenigd.
In 1300?1301 consolideerde Jan zijn positie, geholpen door de Franse successen in Vlaanderen; de Zeeuwse opstandelingen werden verslagen en in Utrecht werd Jans broer Guy van Avesnes bisschop.
Na de geslaagde Vlaamse opstand van 1302 brak voor de Avesnes een kritieke periode aan. In 1303 openden de Vlamingen het offensief in Henegouwen en in Zeeland, begunstigd door de vele ontevredenen aldaar. In maart 1304 brachten zij onder Gwijde van Namen op Duiveland een nederlaag toe aan Jans zoon Willem (de latere Willem III). Bisschop Guy van Utrecht werd gevangengenomen en in Utrecht volgde een anti-Hollandse reactie; Holland en Zeeland zelf vielen grotendeels in handen van Gwijde van Namen of Jan II van Brabant, die zich bij de aanvallers had gevoegd. In 1304 keerde de kans en in augustus werd Gwijde van Namen definitief verslagen in een zeeslag voor Zierikzee door een Hollands-Franse vloot.
Toen Jan stierf, was zijn gezag in Holland en Zeeland vrijwel hersteld.
(bron: Stamboom familie Tijhoff)

2.
manGwijde "Guy" van Avesnes (van Henegouwen)‏
Geboren ‎± 1253
Overleden ‎28 mei 1317
[tekst]
In de Domkerk in Utrecht is zijn graftombe in geschonden toestand bewaard gebleven.
‎, leeftijd ongeveer 64 jaar

Gebeurtenis Bisschop van Utrecht (‎van 1301 tot 1317)
[tekst]
Gwijde werd door de aartsbisschop van Keulen tot Bisschop gewijd.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl