Web Site  

man‎Floris IV van Holland Graaf van Holland‏‎
Geboren ‎24 jun 1210
Overleden ‎19 jul 1234 Corbie (Fr)
[tekst]
Floris overleed tijdens een toernooi te Corbie in Frankrijk; hij werd begraven in de Abdij van Rijnsburg.
‎, 24 jaar
Begraven ‎Rijnsburg
[Tekst]
Floris IV volgde zijn vader op in 1222. De eerst paar maanden, tot hij op zijn twaalfde jaar meerderjarig geworden was, onder voogdij van graaf Boudewijn van Bentheim.
Floris IV huwde voor 1224 te Antwerpen met Machteld van Brabant. Hij was tien jaar daarvoor, op 5 november 1214, al met haar al verloofd toen hij nog maar vier jaar oud was. Machteld zelf was op het moment van deze verloving 14 jaar oud en al kort daarvoor weduwe geworden.
Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren:
- Willem die zijn vader in 1234 als Willem II opvolgde,
- Hendrik,
- Floris die bekend werd als Floris de Voogd,
- Machteld,
- Aleid die huwde met Jan van Avesnes
. . .(met haar zoon Jan II werd het Eerste Huis van Holland na de dood van Jan I, de zoon van Floris V, opgevolgd door het Huis van Henegouwen),
- Margaretha, die Herman van Hennenberg huwde.
.
Floris IV breidde zijn gebied uit met het Land van Altena.
Hij twistte verschillende keren met de Utrechtse bisschop Otto van Lippe, maar stond deze in 1227 toch bij in zijn strijd tegen de Drenten.
In 1229 kocht hij een hof waar hij met de bouw van een jachthuis in het latere 's-Gravenhage de basis legde voor het grafelijk verblijf.
In 1234 nam Floris deel aan de "kruistocht" tegen de Stedingers, een groep boeren in het Elbegebied van het Bisdom Bremen, die weigerden de kerkelijke tienden te betalen en als heidenen werden beschouwd.
Floris IV behaalde roem in verschillende tournooien; in 1234 werd hij tijdens een van deze tournooien te Corbie in Frankrijk gedood.
(bron: Stamboom familie Tijhoff)
.

Gehuwd ‎voor 6 dec 1224
[tekst]
Machteld van Brabant was weduwe van Hendrik II, de Welfische Paltsgraaf van de Rijnpalts in de periode 1212-1214, toen zij met Floris IV trouwde.
Na de dood van Floris IV was zij voogdes en regentes voor haar zoon Willem II.
(minimaal 9 jaar gehuwd) met:

womanMachteld van Brabant Hertogin van Brabant Gravin van Holland Leenvrouw
[tekst]
van Zeeland bewester Schelde
‏‎
Geboren ‎± 1200
Overleden ‎22 dec 1267
[tekst]
Machteld van Brabant werd begraven in het cisterciƫnzerinnenklooster in Loosduinen.
‎, ongeveer 67 jaar
Begraven ‎Loosduinen
[Tekst]
Door haar huwelijk met Floris IV werd Machteld van Brabant Gravin van Holland. Zij was tevens Leenvrouwe van Gravin Johanna van Vlaanderen.
Een biografie van Machteld van Brabant is hier te vinden.

Kind:

1.
womanAleid van Holland Gravin van Henegouwen‏
Geboren ‎voor 1228
[tekst]
Ook bekend als Aleid(a) van Avesnes.

Overleden ‎1284 Dordrecht
[tekst]
Mogelijk overleden in huis Henegouwen (Maison Hainault) in Dordrecht, waarna ze per schip en rijtuig naar Valencijn werd vervoerd en werd ze naast haar man aldaar begraven.
‎, minimaal 56 jaar
Begraven ‎Valenciennes (fr)
[Tekst]
Aleids broer, Floris de Voogd, was voogd over de minderjarige Floris V. Na zijn dood in in 1258, (graaf Willem II was al in 1256 overleden), wierp Aleid zich op als regentes van Holland ("tutrix Hollandie") namens Floris V.
Aleid vestigde zich in Holland. Zij kocht in 1258 de polder Nuwer Scye (Nieuwe Schie) van Dirk Bokel, ter hoogte van het huidige Schiedam (het gebied tussen Hoogstraat, Boterstraat en Broersvest).
Otto II van Gelre, een goede bondgenoot van Graaf Willem II van Holland, bevocht de voogdij over Holland met Aleid, en versloeg haar in de slag bij Reimerswaal op 22 januari 1263; Aleid moest het land verlaten.
In 1266 werd Floris V meerderjarig op twaalfjarige leeftijd en werd hij in staat geacht om zelf zijn graafschap te regeren.

Aleid van Holland was de stichtster van Huis te Riviere in Schiedam, het oudste en destijds op een na grootste slot in het Graafschap Holland.
Dit kasteel was in de Franse stijl gebouwd. Het was het eerste vierkante kasteel van Holland. Ook liet zij een kerk en gasthuis bouwen.
Ze gaf Schiedam het recht om een weekmarkt en een jaarmarkt te houden. Tolvrijheid volgde snel. In 1275 verleende zij, met toestemming van graaf Floris V, stadsrechten aan Schiedam.

Biografie van Aleid van Holland is hier te vinden.
.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: vitelcom@wxs.nl