Web Site   

woman‎Machteltgen "Mathilde" Michielsdr‏‎
Dochter van Michiel Nn en N.N.‏.
Geboren Rotterdam
[tekst]
Machteltje had drie broers: Adryaen-, Jan-, en Henrick Michielsz die in de internationale wijnhandel zaten, de eerste in Rotterdam, de twee andere in Nantes.
Ref: https://issuu.com/kitpublishers/docs/depok_inkijkexemplaar
.

Overleden Nantes (Fr)
[tekst]
Stadsarchief Rotterdam:
1626, 04 aug: verzoekt Cornelis van Campen, coopman te Amsterdam, aan Jan Michielsz, wijncooper, betaling van een wissel van fl. 2000,- ondertekent door Machteltgen Casteleyns weduwe van Anthoni Casteleyns.

[Tekst]
Waarschijnlijk kwam Machteltgen uit Rotterdam waar twee van haar broers {Jan en Adriaen} een wijnhandel bezaten.
Sinds 1921 werkte haar broer Jan samen met haar man Anthonij Chastelein.
Zij wordt in Rotterdam na het overlijden van haar echtgenoot in 1626, genoemd in een groot aantal aktes, waaruit blijkt dat zij alle roerende- onroerende goederen, schulden en tegoeden van haar overleden echtgenoot erfde.
Na het afhandelen van de erfenis in Rotterdam vertrok zij omstreeks 1630 weer naar Nantes, waar zij de wijnhandel voortzette, enj de huur van een huis aan de Fosse vernieuwde, voor vier jaar.
Haar twee zoons Anthonie en Hendrik kwamen ook in de zaak.
.
Machteltgen verhuurde in haar huis aan de Fosse woonruimte aan Nederlandse kooplieden.
De Fosse was de kade (Quai de la Fosse) van de rivier de Loire, net buiten de St. Nicolas poort.
Het familie bedrijf in Nantes werd voortgezet door haar zoon Anthony tot tenminste 1645.
[Bron: Boek: Wine and Brandy Trade between France an the Dutch Republic in its Atlantic Framework, door Henriette de Bruyn-Kops]

Gehuwd met:

manAnthonij Chastelein‏
Geboren Dordrecht
Overleden ‎± jul 1626 Nantes (Fr)
[Tekst]
Anthonij Chastelein werd in het Franse Nantes Quisthlin of Castelin genoemd. Hij behoorde tot een grote Hollandsche gemeenschap van kooplieden en handelaren die in Nantes woonden.
Nu is er nog een wijk en een plein die "Petite Hollande" genoemd worden.
Anthonij handelde aan de Quai de la Fosse, in wijn en zout, o.a. op Rotterdam, Amsterdam, La Rochelle, Rouen, Bremen en Emden.
In 1609 bezat hij ook vijf destileerketels nabij de brug in Pillerny (Pirmil) en nog eens vier in het nabijgelegen Rezé, waar hij illegaal lokale wijn stookte, en van waaruit hij illegaal 40 vaten brandewijn naar la Rochelle verscheepte.
Hij werd voor deze illegale produktie en handel aangeklaagd door het koninklijke brandewijn monopolie.
[Bron: Boek: Wine and Brandy Trade between France an the Dutch Republic in its Atlantic Framework, door Henriette de Bruyn-Kops] en
["La vie d’expatrié à Nantes vers 1645" par Henriette Rahusen?: https://www.cairn.info/revue-histoire-urbaine-2012-3-page-131.htm]

Kinderen:

1.
manHendrik Chastelein‏
Overleden ‎20 jun 1656 Batavia (Indonesie)
Beroep: Koopman
[tekst]
en Maeckelaer

[Tekst]


Op 05-jun-1651, wordt Hendrick Chasteleijn, koopman te Amsterdam, gemachtigd door Jan Wheldon, Engels koopman,om van Jonathan Herring, koopman in Amsterdam, 20 halve ringen koperdraad te eisen, die Herring ingescheept heeft te Hull. Wheldon heeft het koperdraad nooit ontvangen.
[Bron: Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA); Notaris: Pieter de Paus/ Pope/ le Pape; Rotterdam; toegangs nr. 18; Aktenr: 64.

Op 01-sep-1651 Laat Heindrick Casteleijn, maeckelaer te Amsterdam, een aanzegging overhandigen aan James de Hem, fugitive, aanwezig in de herberg 'het Gouden Laken', waar een bijeenkomst is van de crediteuren van de Hem, ter zake van de betaling van 30.000,- gulden aan assurantie op het schip 'den Vergulden Dolphijn', waar Jacob Senten schipper op is.
Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA); Notaris: Jacobus Delphius te Rotterdam; Aktenummer: 177

Op 27-jul-1654 Verleent Gerrard Nienhoven, koopman, machtiging aan Martin Domer, koopman te Amsterdam, om aldaar namens hem van Heijndrick Castelin te innen en vorderen een bedrag van 2500 gulden volgens een obligatie van 7 mei 1648 ten laste van genoemde Castelin.
[Bron: Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA); Notaris: Vitus Mustelius Woutersz te Rotterdam; Aktenummer: 365 ]

Op 11-jun-1655 legt Pieter Bosch, koopman, een verklaring af op verzoek van Martin de Rheus, oud-schepen.
Pieter zegt dat hij Jacob van Buiren, koopman te Amsterdam, tegenkwam bij het huis van Dirck Laeckens aan de noordzijde van de Wijnhaven, vòòr het begin van het proces dat van Buiren tegen de Reus heeft aangespannen.
Van Buiren kwam toen van Michiel van Diest of ging naar hem toe.
Van Buiren zei tegen Pieter dat hij 500 à 600 gulden tekort kwam aan Hendrick Castelin, makelaer te Amsterdam, en hij sprak Pieter aan over de assignatie van Castelin op van Buiren, die aan Pieter was geadresseerd en die Pieter niet wil betalen omdat de weduwe van Dalen, assuradeur, en meer assuradeurs, zouden kunnen pretenderen en eisen.
Van Buiren zei dat hij dan bij de heer de Reus moest zijn om te zien waar hij Castelins tekort zou kunnen krijgen.
[Bron: Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA); Notaris: Vitus Mustelius Woutersz te Rotterdam; Aktenummer: 242 ]

2.
womanHester Chastelein‏
Geboren Nantes (Fr)
[Tekst]
Uit dit huwelijk: Machteltje Dommers, geboren 1651, gedoopt op 21-12-1651 te Amsterdam.
[ bron: http://www.mijnstambomen.nl/doomer.htm ]


4.
manAnthony Chastelein‏
Geboren ‎1613 Nantes (Fr)
Overleden ‎27 apr 1664 Middelburg
[tekst]
Anthonie overleed in Middelburg, waar hij in een VOC vergadering met de Zeeuwse kamer, de Amsterdamse kamer van de VOC vertegenwoordigde.
‎, leeftijd 50 of 51 jaar
Beroep: Koopman
[tekst]
in Nantes; later in Amsterdam op het Rokin.

[Tekst]
Na het overlijden van zijn vader nam Anthony jr. het bedrijf van zijn vader over in Nantes.
Als getuige plaatste hij zijn handtekening onder talrijke commerciele contracten in Nantes; bij een graan tekort in 1644 verscheepte in één dag 600 ton Graan (waarde 7800 Livres) naar die stad.
Enige van zijn kinderen zijn geboren in Nantes.
Hij wekte, evenals andere landgenooten, de afgunst op van de Franse kooplieden en stond bloot aan allerlei vervolgingen, die soms tot bloedige tonelen leidden.
De maarschalk Charles de la Porte, markgraaf de la Milleraye, gouverneur van Nantes speelde daarbij een niet onpartijdige rol. Men betichtte Chastelein zich verrijkt te hebben door frauduleuze handelingen, en met meer dan 150.000 livres naar zijn vaderland te zijn teruggekeerd. Bewijs daarvoor schijnt nooit geleverd te zijn.
In 1646 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij bewindhebber werd van de V.O.C.; een paar jaar later werd hij tevens bewindhebbr van de W.I.C. en behartigde hij diens belangen bij het opzetten van de kolonie Nieuw Amstel in Nieuw Nederland; in het huidige Delaware.
Zijn banktegoed bedroeg in 1651 fl. 150.047,-

Anthony Chastelein, was koopman te Amsterdam, op het Rokin.
Hij werd in 1652 benoemd tot bewindhebber der Oost-Indische Compagnie ter kamer Rotterdam.

Zie: E. van Biema in Oud- Holland 1899. 202, 203; J.E. Elias, Vroedschap van Amsterdam (Haarl. 1903) I, 532.
[Bron: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW) ] en:
[Boek: Wine and Brandy Trade between France an the Dutch Republic in its Atlantic Framework, door Henriette de Bruyn-Kops]

Gebeurtenis Bewindhebber (‎van 1652)
[tekst]
van de Oost-Indische Compagnie ter kamer Rotterdam.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl