Web Site   

woman‎Petronella "Pieternel" van Haastert‏‎, dochter van Bartholomeus Jasz "Mees" van Haastert en Jannetje Goeman‏.
Gedoopt ‎26 apr 1782 Wassenaar Doopgetuigen: Klaas- en Aagje Goeman., overleden ‎28 mei 1851 Veur Aangifte van overlijden werd gedaan door Petronella's broer Cornelis van Haasteren. (bron: DSn)‎, leeftijd ongeveer 69 jaar (overlijden aangifte: ). Beroep: Melkverkoopster (‎± 1811) Volgens het Registers van Patenten over de jaren 1810-1811 staat Petronella in 1811 vermeld met Patent nr. 229 onder: "melkverkoopers" ; bijdrage 8 stuivers.

Deze persoon was getuige bij:
doopgetuige: Pieter den Hollander, Petronella den Hollander
In 1839 verlaat Pieternel de boerderij "Op den heuvel" en verkoopt zij in een boelhuis (openbare veiling), georganiseerd door notaris Thomas Christiaan Roering, "enige levende have, rijtuigen, bouw - en melkgereedschappen, een aanzienlijke hoeveelheid hooi, en enige huismeubelen".
Zo werden er onder andere verkocht: twaalf koeien, een guiste vaars, vijf herfstvarkens, een zwart merriepaard, twee kalveren en een pinkstier. Bovendien een windmolen, een speelwagen, een basterdwagen (wagen met kromme dissel), een kruiwagen, een gierbak, twee karntonnen, koperen melkkannen, twee melkketels, twee kookketels, drie kaasvaten, een kaaspers, kaasplanken, en allerlei gebruiksvoorwerpen die gebruikt werden bij het bereiden van kaas en boter, en gereedschap voor het werk op het land: o.a. een baggerbeugel, bagger-emmer, sloothaken en een zeis. (bron: RvS).
In mei 1889 pacht Cornelis Koot, de kleinzoon van Thomas den Hollander en Marijtje van der Voort, de boerderij.

(RvS): Volgens het bevolkingsregister Veur 1845-1849 was Petronella inwonende bij de Vleesch/houwer Nathan van der Berg en zijn gezin, als weduwe van Petrus (+27-9-1832).

Gehuwd ‎28 apr 1805 Wassenaar, leeftijd ongeveer 23 jaar (27 jaar gehuwd) met:

manPetrus "Pieter" den Hollander‏, leeftijd bij huwelijk ongeveer 28 jaar, zoon van Arij den Hollander en Agie Pieters "Agatha" Santvliet‏.
Gedoopt ‎7 mei 1776 Wassenaar (doopgetuige: Arij Pietersz Santvliet, Cornelia Pietersdr van der Meulen (Vermeule)), overleden ‎27 sep 1832 Veur‎, leeftijd ongeveer 56 jaar. Beroep: arbeider, landbouwer in 1811 resp 1813

Deze persoon was getuige bij:
doopgetuige: Arie den Hollander, Leendert "Leen" den Hollander, Pieter den Hollander, Petronella den Hollander
Pieter was geregistreerd in het "Registre Civique" (kiesgerechtigden) in 1811, en bij de "Garde National" in 1813 te Wassenaar.
Hij pacht vanaf 1829 de Boerderij "Op den Heuvel" gelegen in Veur, aan de Dobbewatering; na zijn overlijden in 1832 blijft zijn weduwe Pieternel van Haasteren tot 1839 op de boerderij wonen. (bron: RvS)
In Leideschendam is de Heuvelweg (aangelegd in 1964) in de wijk De Heuvel), vernoemd naar de voormalige bouwmanswoning (boerderij) ‘Op den Heuvel’ die lag aan de Dobbewatering. Eind 16e eeuw wordt er al melding gemaakt van bouwmansactiviteiten op deze, op een donk (hogere plek) gelegen, boerderij, temidden van een venige omgeving. Bron: http://www.leidschendam-voorburg.nl.

Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander