Web Site   

woman‎Maria Persijn van Velsen‏‎

Gehuwd met:

manGerard Splinter van Nijenrode Heer van Nijenrode‏
Geboren ‎voor 1315
[tekst]
Hij was zeer waarschijnlijk een zoon van Gijsbrecht I van Nijenrode; sommige bronnen stellen echter dat hij een broer van Gijsbrecht was.
Zijn moeder was waarschijnlijk afkomstig uit het geslacht Van Borssele.

Overleden ‎± 1354
[tekst]
Overleden tussen 1350 en 1357.

[Tekst]
Op 13 maart 1326 wordt hij genoemd onder een samenkomst van edelen bij het slaan van een dam over de Vecht, onder toezicht van Willem III van Holland.
Op 10 november 1327 stond hij borg voor de Utrechtse bisschop, waarschijnlijk voor een geldbedrag aan de graaf van Holland. Hij had waarschijnlijk zitting in de ministriale raad van de bisschop van Utrecht.
Iin 1339 werd hij beleend met een tiende grond bij Eemnes.
Op 31 mei 1346 werd hij door Margaretha van Beieren in zijn goederen erkend met daarbij Kasteel Nijenrode.
[Bron: Wikipedia]

Kind:

1.
manGysbrecht II van Nijenrode Heer van Nijenrode Perfect Baljuw Erfmaarschalk Maarschalk‏

[Tekst]
In 1350 was er een ondertekening op Gijsbrechts kasteel Nijenrode, van een Kabeljauwse akte, die verandering beoogde in het conservatieve Holland.
Hij was betrokken bij de ontvoering van de jonge toekomstige graaf Willem V van Holland, die de akteondertekenaars graag als hun graaf wilden hebben.
Op 11 november 1355 riep Willem V van Holland de oorlog tegen het sticht uit; Gijsbrecht zwoer trouw aan de Hollandse graaf en nam deel aan een kleine veldtocht in het Gooi onder leiding van Jan I van Egmont; de plaats Bunschoten in het sticht werd geplunderd, waarbij 70 mensen het leven lieten.
In 1356 trok bisschop Jan van Arkel met een onverwachte actie het Gooi binnen en viel Muiden en Weesp aan, die geplunderd werden.
Als tegenactie stak Gijsbrecht Soest in brand dat in het gebied van de bisschop lag. E.e.a. resulteerde in de Slag bij Soest tussen de Hollanders en het Sticht Utrecht.
In 1358 verzoende Gijsbrecht zich met bisschop Jan van Arkel, en verkreeg hij de leengoederen van Nyenrode.
Op 1 februari 1362 keerde Van Nijenrode terug van een pelgrimstocht naar het Heilige Land met een bezoek aan het heilige graf en de rustplaats van Sint-Katharina en zou tot aan de Sinaïwoestijn gereisd hebben.
In 1374 was er opnieuw een dispuut tussen Holland en het sticht over de tolgelden over de rivieren Lek en Vecht. Hertog Albrecht van Beieren trok met zijn troepen naar Slot Gildenburg en belegerde het kasteel dat bezet werd onder Gijsbrecht. Na een hevige strijd sloten Albrecht en Gijsbrecht op 1 juni 1374 een akkoord.
Na de verzoening benoemde Graaf Albrecht hem onder andere tot Maarschalk van Eemland en later tot heer van Wulverstein.
Zie: Gijsbrecht II van Nijenrode

Gebeurtenis Hoofdondertekenaar van Kabeljauwse verbondsakte
[tekst]
die het begin betekende van de Hoekse en Kabeljauwse twisten.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl