Web Site   

woman‎Josina van Rijn Vrouwe van Rijnenburg
[tekst]
Rijnenburg was een Ridderhofstad gelegen in het Overkwartier van het Sticht, leenroerig aan de Grafelijkheid van Holland. Het Huys te Jutphaas met twee "houven" land.
‏‎
Geboren
[tekst]
Dochter van Zoude ( Lewe of Sander) van Rhijn, Heer van Rijnenburg (ovl 1483) en Alyt Dircksdr van Zuylen van de Haer vrouwe van Rijnenburg van Zevender.
[Bron: Bijdragen tot de geschiedenis der Utrechtsche ridderhofsteden en heerlijkheden.]

Overleden ‎1516
[Tekst]
In 1483 erfde Josina van Rijn, echtgenote van Hendrik van Gent van Rixtel. kasteel Rijnenburg (ook Huis van Gent), dat bijna twee eeuwen in de familie Van Gent zou blijven.
Reeds in 1336 werd haar voorouder Hendrik van Rijn door Willem III van Holland beleend met Rijnenburg.
[Bron: Wikipedia: Kasteel Rijnenburg].
.
1-5-1506: verkrijgt Joost {Josina} van Rijn, nicht van de leenheer, gehuwd met Hendrik van Gent van Rixtel, bij overdracht door Hendrik de Wilde Hendriksz, in leen: "Een hoeve in Lakerveld, in het dorp Lexmond, genaamd Molenhoeve". Agnes van Rijn, vrouwe van Noordwijk, had reeds een helft overgedragen. Het leen kwam toe aan Willem van Gent, Josina's zoon.
7-4-1516: ging bovengenoemd leen over op Frederik en Willem van Gent, broers, niet te verzuimen, bevestigd door Hendrik van Gent, erfhofmeester van Gelre
[Bron: Leenhoven van de Heren van Vianen.]
.
NB: Rijnenburg was een leen van de Graven van Holland; al iin 1336 werd Hendrik van Rijn door graaf Willem III beleend met Rijnenburg.
Dit leen vormde een bedreiging voor het Sticht, omdat het een Hollands leen was.
In 1349 belooft Hendrik aan de bisschop en de stad Utrecht, dat hij hen vanuit zijn huis geen schade zal berokkenen. Zou hij dit wel doen, dan zou hij al zijn Stichtse lenen verliezen.
In de rijmkroniek van Johannes van Beka wordt vermeldt dat Zoude van Rijn Henricszoen en Zoude van Rijn in 1374 Hollands gezind zijn en de Hollanders helpen in hun strijd tegen de bisschop Jan van Arkel.
Er wordt dan een strijd geleverd in Jutphaas op de Rijndijk, waarbij vele Utrechters gewond raakten en zelfs elf man gedood werden. Daarna wordt opnieuw door de eigenaar van Rijnenburg trouw beloofd.
In 1384 wordt Hendrik van Rijn "zoals Zoude van Rijn zijn vader" met Rijnenburg beleend. Er wordt vanuit gegaan, dat deze Hendrik een zoon is van Zoude van Rijn Henricszoen en deze weer een zoon van de eerstgenoemde Hendrik van Rijn (uit 1336).
[Bron: http://www.kasteleninutrecht.eu/Rijnenburg.htm ]

Gehuwd ‎1484 (31 of 32 jaar gehuwd) met:

manHendrik van Gendt Erfhofmeester van Gelre Heer van Gent en Rixtel
[tekst]
Beleend door Hertog Carel
‏‎
Overleden ‎± 1522
[Tekst]
Op 24-7-1488 verkrijgt Hendrik van Gent van Rixtel, via zijn echtgenote, nicht van de leenheer, het vruchtgebruijk van haar Huis Rijnenburg, bij de brug; e.e.a. bevestigd door Dirk? {Jacoba} van Zuilen, haar moeder.
. . Het leen betreft 16 morgen land met huis en hofstede te Lopik/Lopiker kapel.
Op 30-7-1516: gaat het leen over op Frederik van Gent Hendriksz.
[Bron: Leenhoven van de Heren van Vianen.]
.
In 15XX wordt Hendrik van Gent, gehuwd met Joost {Josina} van den Rijn beleent met 4½ morgen land in IJsselveld in het land van IJsselstein;
op 14-6-1516 gaat het leen over op zijn zoon Frederik, na het ovl van zijn moeder Joost. [ Bron: Lenen van de Hofstede Montfoort.]
.
Op 6 nov 1516 wordt Vrederick van Gent (Hendrikszn) beleend met Gent en Rixtel, na het overlijden van zijn moeder Joost van Rhijn.
Op 30 mei 1526 gaat het leen over op zijn broer Willem, na het overlijden van Frederick.

Gebeurtenis Burgemeester van Utrecht (‎van 1471 tot 1486)
[tekst]
In 1471, 1477; ook nog in 1486.

Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl