Web Site   

woman‎Judith van Vlaanderen‏‎
Geboren ‎1028
[tekst]
Door haar huwelijk met Welf IV van Beieren ook Judith Fausta van Beieren genoemd.
Wie de ouders van Judith zijn is niet helemaal zeker. Aanvankelijk werd aagenomen dat zij de dochter was van graaf Boudewijn IV van Vlaanderen en van Alienora van Normandië.
Vervolgens dacht men dat zij de dochter was van graaf Boudewijn V van Vlaanderen en zijn tweede echtgenote Adelheid van Frankrijk.
In 1956 tenslotte werd, als derde meer waarschijnlijk mogelijkheid gesteld dat zij de dochter was van Richard III van Normandië en Adelheid van Frankrijk.
Aangezien Richard overleed in hetzelfde jaar 1027 waarin hij trouwde zou Judith derhalve een postume dochter zijn.
Haar stiefvader zou dan Boudewijn V van Vlaanderen zijn, die haar in 1067 op zijn sterfbed een zeer kosbaar relikwie schonk, dat volgens de legende een paar met aarde vermengde bloeddruppels van Jezus bevatte.
Bij haar dood in 1094 liet ze de relikwie na aan de benedictijnen van de abdij Weingarten. Hier wordt de relikwie nog steeds in een ruiterprocessie rondgereden. Deze Bluttrit is de grootste ruiterprocessie ter wereld.

Overleden ‎5 mrt 1094
[tekst]
Ze werd in 1094 begraven in de abdij van Weingarten bij Ravensburg.
Weingarten was oorspronkelijk de naam van Weingarten Klooster, gelegen op de Martinsberg, boven de huidige stad Weingarten, die voor 1865 bekend stond als Altdorf, of eerder Altorf.
‎, leeftijd 65 of 66 jaar
Begraven Weingarten

Gehuwd ‎1070, leeftijd 41 of 42 jaar
[tekst]
Welf was eerder gehuwd met Ethelinde, dochter van de Beierse hertog Otto II van Northeim, die hij verstootte in 1070. Zij hertrouwde met Herman I van Kalvelange.
Judith was eerder in 1051 gehuwd met Tostig Godwinson, graaf van Northumberland.
.
(23 of 24 jaar gehuwd) met:

manWelf IV van Beieren Hertog van Beieren‏, leeftijd bij huwelijk ongeveer 35 jaar
Geboren ‎± 1035
[tekst]
Welf was de enige zoon uit het huwelijk van markgraaf Albert Azzo II van Este, uit het huis der Otbertijners, en Kunigonde van Altdorf/Altorf, ook Kunigunde von Lechrain genoemd.
Altorf (11e eeuw), later Altdorf in Swaben is sinds 1865 bekend als de stad Weingarten vernoemd naar het Weingarten Klooster, gelegen op de Martinsberg, boven de huidige stad.
De naam "Altdorf" is afgeleid van het Frankishe "alach" dat rechtsgebied, dorp of kerk betekent. "Altdorf" betekent dus niet "oud dorp" maar "dorp/thorp met de parochie kerk".
In 935 stichte Hendrik van Altorf, een voorvader van Kunigonde, een familieklooster te Altdorf waar later de abdij van Weingarten uit zou voorkomen.
Vanaf 1802 tot 1806 was koning Willem I Heer van Weingarten, dat onderdeel was van Vorstendom Nassau-Oranien-Fulda.

Overleden ‎9 nov 1101 Paphos (Cyprus)
[tekst]
Welf werd begraven in de abdij Weingarten.
‎, leeftijd ongeveer 66 jaar
Begraven Weingarten
[Tekst]
Welf was in zijn tijd een van de machtigste edelen van het Heilige Roomse Rijk.
Hij speelde een vooraanstaande rol in de burgeroorlogen die ontstonden door de Investituurstrijd, de machtsstrijd tussen de Pausen in Rome en de Keizers van het Heilige Roomse Rijk waarbij hij wisselend positie voor of tegen keizer Hendrik IV koos.
Welf trouwde met Ethelinde, dochter van Otto II van Northeim, de hertog van Beieren. Toen Otto in conflict kwam met keizer Hendrik IV en zijn hertogstitel verloor, verstootte Welf zijn vrouw.
Hendrik IV benoemde Welf toen (1070) tot hertog van Beieren, maar raakte later weer in confict met Hendrik IV.
In 1096 wist Welfs hoogbejaarde vader een verzoening te bemiddelen tussen zijn zoon en de keizer. Welf werd door Hendrik IV opnieuw benoemd tot hertog van Beieren.
Welf nam deel aan de Kruisvaart van 1101 en vocht mee in de verloren slag bij Heraclea. Welf vervolgde zijn reis naar Jeruzalem en stierf op de terugweg in Cyprus.
Zie: Welf IV of Welf I van Beieren.

Kind:

1.
manHendrik IX (de Zwarte) Van Beieren Hertog van Beieren‏
Geboren ‎± 1075
Overleden ‎13 dec 1126 Ravensburg‎, leeftijd ongeveer 51 jaar
[Tekst]
Zijn oudere broer Welf II werd hertog van Beieren en Hendrik bestuurde de Italiaanse bezittingen van zijn familie.
Hij erfde na de dood van zijn schoonvader Magnus van Saksen (1106) grote bezittingen in Saksen, met name in de omgeving van Lüneburg; in 1120 erfde hij het hertogdom Beieren van zijn broer, die kinderloos overleed.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl