Web Site   

woman‎Gunnora‏‎

Gehuwd
[tekst]
Richard was in zijn eerste huwelijk (960) getrouwd met Emma, dit huwelijk bleef kinderloos.
Onder de More Danico (gewoonterecht van de Vikingen waardoor een man met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd kon zijn) had Richard ook een relatie met Gunnora.
De More Danico werd natuurlijk niet door de kerk erkend en als een heidense polygamie beschouwd. Richard en Gunnora zijn voor de kerk getrouwd om de benoeming (989) van hun zoon Robert tot aartsbisschop van Rouen mogelijk te maken. Bij die gelegenheid werden hun kinderen ge-echt.
Naast Gunnora had Richard nog een of meer andere vrouwen, bij wie hij diverse kinderen had.
.
met:

manRichard I (zonder Vrees) van Normandië Hertog van Normandië
[tekst]
1e hertog van Normandië
‏‎
Geboren ‎28 aug 933
Overleden ‎20 nov 996 Fécamp‎, leeftijd 63 jaar
[Tekst]
Toen zijn vader stierf in 942 was Richard te jong om hem op te volgen. Koning Lodewijk IV van Frankrijk veroverde Normandië en Richard werd overgebracht naar Laon, zogenaamd voor zijn opvoeding.
Koning Lodewijk IV werd 13 juli 945 verslagen bij de rivier de Dives. De Normandiërs namen hem gevangen en droegen hem over aan Hugo de Grote, een machtig edelman die met koning Lodewijk IV in conflict geraakt was. Na de veldslag wist Richard de rijksgroten over te halen om zijn bestuur en de zelfstandigheid van Normandië te erkennen.
In 946 viel Lodewijk opnieuw Richard aan. Met hulp van Harald I van Denemarken wist Richard in 947 Normandië definitief onder zijn gezag te brengen. Hij sloot een bondgenootschap met Hugo de Grote, en Richard verloofde zich met Hugo's dochter Emma.
Richard was een belangrijke figuur in de transformatie van een militaire nederzetting van Vikingen naar Normandiërs en een Franse feodale staat. Hij bevorderde het christendom dat zo de overheersende godsdienst in Normandië werd.
Zie ook: Richard I van Normandië.

Kind:

1.
manRichard II (de Goede) van Normandië Hertog van Normandië‏
Geboren ‎± 964
Overleden ‎23 aug 1026 Fécamp
[tekst]
Richard werd begraven in de abdij van Fécamp.
‎, leeftijd ongeveer 62 jaar
Begraven Fécamp (abdij)
[Tekst]
In zijn tijd gebruikten de Vikingen het Cotentin-schiereiland in Normandië als uitvalsbasis voor hun aanvallen op Engeland. In 1002 sloot Richard echter vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster Emma uit aan koning Ethelred II van Engeland. In 1013 werd Ethelred verslagen door Sven Gaffelbaard en Richard bood hem, Emma en hun kinderen toevlucht in Normandië.
In 1014 ontving hij Noorse en Zweedse Vikingen te Rennes en plunderde met hen de Atlantische kusten van Vlaanderen tot Spanje.
Zie ook: Richard II van Normandië.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl