Web Site   

woman‎Sprota‏‎

Gehuwd
[tekst]
Willem I trouwde Liutgard van Vermandois; het huwelijk bleef kinderloos.
Willem was volgens de More Danico getrouwd met Sprota.
De "More Danico" was het gewoonterecht van de Vikingen waardoor een man met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd kon zijn, dit was dus geen kerkelijk huwelijk.
Sprota hertrouwde met een rijke molenaar.
.
met:

manWillem I (Langzwaard) van Normandië Hertog van Normandië‏
Geboren ‎± 907
Overleden ‎17 dec 942 Picquigny
[tekst]
Willem Langzwaard ligt begraven in de kathedraal van Rouen.
‎, leeftijd ongeveer 35 jaar
[Tekst]
Willem volgde zijn vader al kort voor diens overlijden in 928 op, omdat die niet meer in staat was om te regeren, als jarl (Earl) van de Vikingen aan de monding van de Seine.
Als graaf van Normandië (Normandië werd pas later tot een hertogdom gemaakt) huldigde hij de koning van West-Francië.
Hij steunde de Vikingen van de Loire tegen Bretagne, wat er uiteindelijk toe leidde dat Bretagne onder gezag van Normandië kwam te staan.
Rond 931 moest hij een opstand neerslaan van Noormannen die vonden dat Willem te veel was verfranst.
In 939 steunde Willem Herluinus II van Ponthieu die werd aangevallen door Arnulf I van Vlaanderen. Arnulf nodigde in december 942 Willem uit voor onderhandelingen te Picquigny, maar hij werd echter door het gevolg van Arnulf vermoord, vermoedelijk door Arnulfs geadopteerde zoon (en onechte neef) Boudewijn van Cambrai.
Willem is een sleutelfiguur in de consolidatie van Normandië als feodaal vorstendom.
Zie ook: Willem I van Normandië.

Kind:

1.
manRichard I (zonder Vrees) van Normandië Hertog van Normandië‏
Geboren ‎28 aug 933
Overleden ‎20 nov 996 Fécamp‎, leeftijd 63 jaar
[Tekst]
Toen zijn vader stierf in 942 was Richard te jong om hem op te volgen. Koning Lodewijk IV van Frankrijk veroverde Normandië en Richard werd overgebracht naar Laon, zogenaamd voor zijn opvoeding.
Koning Lodewijk IV werd 13 juli 945 verslagen bij de rivier de Dives. De Normandiërs namen hem gevangen en droegen hem over aan Hugo de Grote, een machtig edelman die met koning Lodewijk IV in conflict geraakt was. Na de veldslag wist Richard de rijksgroten over te halen om zijn bestuur en de zelfstandigheid van Normandië te erkennen.
In 946 viel Lodewijk opnieuw Richard aan. Met hulp van Harald I van Denemarken wist Richard in 947 Normandië definitief onder zijn gezag te brengen. Hij sloot een bondgenootschap met Hugo de Grote, en Richard verloofde zich met Hugo's dochter Emma.
Richard was een belangrijke figuur in de transformatie van een militaire nederzetting van Vikingen naar Normandiërs en een Franse feodale staat. Hij bevorderde het christendom dat zo de overheersende godsdienst in Normandië werd.
Zie ook: Richard I van Normandië.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl