Web Site   

woman‎Mathilde van Vlaanderen Hertogin van Normandië Koningin van Engeland‏‎
Geboren ‎± 1031
[tekst]
Als volle nicht van de Franse koning stamdes Mathilde af van de Karolingen.
Daarom was zij hoger van geboorte dan haar echtgenote Willem, die vóór zijn verovering van Engeland, bekend stond als Willem de Bastaard omdat hij een buitenechtelijk kind was.

Overleden ‎2 nov 1083 Caen
[tekst]
Mathilde werd begraven in de door haar gestichte Abbaye aux Dames, in een met haar standbeeld gedecoreerd praalgraf, dat in 1562 is vernield door protestanten.
In 1707 werd een nieuwe tombe opgericht, die op haar beurt werd vernield door revolutionairen.
In de 21e eeuw zijn het gebeente en een originele zwarte grafplaat nog steeds in situ.
‎, leeftijd ongeveer 52 jaar
[Tekst]
Bij de inval van haar echtgenoot in Engeland in 1066, rustte Mathilda met eigen geld de Mora uit, een drakar (Viking schip) die het vlaggenschip was van de invasievloot.
Zij regeerde (gubernaculo) bij afwezigheid van Willem over Normandië en werd met Pinksteren 1068 tot koningin gekroond in Westminster Abbey.
Ze kreeg de koninklijke attributen: een kroon, een scepter en een kroningsring; speciaal voor haar werd toen de lofzang Laudes Regiae gecomponeerd.
Zie ook: Mathilde van Vlaanderen.

Gehuwd ‎1049, leeftijd ongeveer 18 jaar
[tekst]
Het huwelijk van Mathilde met Willem de Veroveraar werd gesloten ondanks het verbod dat paus Leo IX had laten uitspreken door het Concilie van Reims.
Door hun beider afstamming van Rollo de Noorman zouden zij bloedverwanten zijn binnen de 7e graad, maar de werkelijke reden was een politieke.
Het huwelijk werd vermoedelijk gesloten in het nabij Ponthieu gelegen kasteel van Eu.
.
(33 of 34 jaar gehuwd) met:

manWillem de Veroveraar Hertog van Normandië Koning van Engeland‏, leeftijd bij huwelijk ongeveer 21 jaar
Geboren ‎± 1028 Falaise
Overleden ‎9 sep 1087 Rouaan
[tekst]
In de zomer van 1087 viel Willem van zijn paard tijdens het beleg van Mantes. Door de de klap tegen zijn zadelknop liep hij inwendige verwondingen in zijn buik op. Na vijf weken van grote pijn bezweek hij.
Willems lichaam werd naar Caen vervoerd voor de begrafenis in de Abbaye aux Hommes.
‎, leeftijd ongeveer 59 jaar
Begraven Caen
[Tekst]
Als 10 jarige werd Willem hertog van Normandië toen zijn vader op bedevaart overleed. De werkelijke macht lag voornamelijk bij zijn voogden, waarvan er meerdere sneuvelden of werden vermoord door de Normandische adel. Ook werden meerdere aanslagen op Willem zelf gepleegd.
Omstreeks 1051 bezocht hij in Londen zijn achterneef Edward de Belijder, koning van Engeland, die als jonge man voor zijn eigen veiligheid een tijd aan het Normandische hof had geleefd.
Edward was toen in conflict met zijn machtigste earl, Godwin van Wessex. Willem beweerde later dat Edward, die kinderloos was, hem bij deze gelegenheid de Engelse troon had beloofd.
Na het overlijden van Edward werd echter Harald, de zoon van Godwin van Essex tot koning van Engeland uitgeroepen. Willem claimde echter ook het koningschap van Engeland en kreeg hierbij hulp van edelen uit Bretagne, Vlaanderen en het hele westen van Frankrijk; hij verzamelde een vloot van bijna 700 schepen.
Willem landde op 28 september 1066 bij Pevensey op de Engelse kust, zonder tegenstand te ontmoeten. Hij bleef aan de kust en bouwde bij Hastings een kasteel dat hij in kant-en-klare onderdelen uit Normandië had meegenomen, als verdediging tegen een mogelijke aanval over zee. Na het nieuws van Willems landing trok Harold naar het zuiden, waarbij hij onderweg zo veel mogelijk troepen verzamelde.
Op 14 oktober vond de slag bij Hastings plaats, waarbij na een dag van zware gevechten Harold werd gedood en Willem de overwinning behaalde.
De Engelsen kozen toen Edgar Ætheling als koning. Willem trok via Dover en Canterbury naar Londen. Hij probeerde via London Bridge de stad te veroveren maar deze aanval werd afgeslagen.
Willem liet versterkingen uit Normandië komen en stak de Theems over. Een nieuwe aanval op Londen lukte wel, en op 25 december werd hij in de Westminster Abbey tot koning gekroond.
Zijn verovering is het onderwerp van het beroemde Tapijt van Bayeux.
Hij bouwde ongeveer 80 kastelen in Engeland velen voor edelen die hem steunden, waaronder de Tower of London.
Zie ook: Willem de Veroveraar.

Kind:

1.
womanAdela van Engeland‏
Geboren ‎± 1062 Normandië
[tekst]
Ook bekend als de heilige Adela en Adela van Normandië.

Overleden ‎8 mrt 1137 Marcigny-sur-Loire
[tekst]
Adela overleed in het klooster van Marcigny en werd begraven in de abdij van Heilige Drie-eenheid te Caen.
‎, leeftijd ongeveer 75 jaar
[Tekst]
In de periode 1095-1098 was ze regentes van het grote feodale bezit van haar man, toen die deelnam aan de Eerste Kruistocht.
Omdat Stefanus de kruistocht voortijdig had verlaten, overtuigde zij hem deel te nemen aan de kruisvaart van 1101. Adela werd opnieuw regentes en Stefanus sneuvelde in het Heilige Land; Adela bleef tot 1107 regentes.
Ze onterfde haar zoon Willem omdat die onbekwaam was, en benoemde haar volgende zoon Theobald tot opvolger van zijn vader. In 1113 en 1118 bemiddelde ze nog in conflicten tussen Hendrik en Theobald enerzijds, en Lodewijk VI van Frankrijk anderzijds.
Adela trad in 1120 als non in het klooster van Marcigny.
De feestdag van de heilige Adela is 24 februari.
Zie ook: Adela van Engeland.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl