Web Site   

man‎Robert (de Duivel) van Normandië Hertog van Normandië‏‎
Geboren ‎± 1005
[tekst]
Ook Robert de Schitterende genoemd.

Overleden ‎22 jul 1035 Nicea (Turkije)‎, leeftijd ongeveer 30 jaar
[Tekst]
Vermoedelijk vergiftigde Robert zijn broer Richard III, die na de dood van hun vader hertog van Normandië werd, terwijl Robert slechts graaf van Hiémois werd. Toen Richard stierf in 1027 werd Robert alsnog hertog van Normandië. Hierdoor kreeg Robert de bijnaam "de duivel".
Nadat hij zijn zoon Willem tot zijn erfgenaam had aangesteld, ging hij op bedevaart naar Jeruzalem. Hij bereikte Jeruzalem maar stierf, mogelijk door vergiftiging, op de terugreis in Nicea alwaar hij begraven werd in de Maria-kerk. Zijn zoon Willem trachtte omstreeks 1086 Robert's lichaam uit Nicaea terug te brengen naar Normandië om het daar te begraven, maar tijdens de terugtocht door Apulië (Italië) overleed Willem en werd besloten het lichaam van Robert in Italië te begraven.
Zie ook: Robert de Duivel.

Gehuwd
[tekst]
Robert wilde Herleva als zijn minnares maar Herleva wilde trouwen om als een echtgenote te worden behandeld. Zij hadden een niet-kerkelijk huwelijk "More Danico", volgens het gewoonterecht van de Vikingen.
.
met:

womanHerleva "Arletta" van Falaise‏
Geboren ‎± 1015
[tekst]
Aangenomen wordt dat zij de dochter was van Fulbert, een leerlooier uit Falaise.

Overleden ‎1050‎, leeftijd ongeveer 35 jaar

Kind:

1.
manWillem de Veroveraar Hertog van Normandië Koning van Engeland‏
Geboren ‎± 1028 Falaise
Overleden ‎9 sep 1087 Rouaan
[tekst]
In de zomer van 1087 viel Willem van zijn paard tijdens het beleg van Mantes. Door de de klap tegen zijn zadelknop liep hij inwendige verwondingen in zijn buik op. Na vijf weken van grote pijn bezweek hij.
Willems lichaam werd naar Caen vervoerd voor de begrafenis in de Abbaye aux Hommes.
‎, leeftijd ongeveer 59 jaar
Begraven Caen
[Tekst]
Als 10 jarige werd Willem hertog van Normandië toen zijn vader op bedevaart overleed. De werkelijke macht lag voornamelijk bij zijn voogden, waarvan er meerdere sneuvelden of werden vermoord door de Normandische adel. Ook werden meerdere aanslagen op Willem zelf gepleegd.
Omstreeks 1051 bezocht hij in Londen zijn achterneef Edward de Belijder, koning van Engeland, die als jonge man voor zijn eigen veiligheid een tijd aan het Normandische hof had geleefd.
Edward was toen in conflict met zijn machtigste earl, Godwin van Wessex. Willem beweerde later dat Edward, die kinderloos was, hem bij deze gelegenheid de Engelse troon had beloofd.
Na het overlijden van Edward werd echter Harald, de zoon van Godwin van Essex tot koning van Engeland uitgeroepen. Willem claimde echter ook het koningschap van Engeland en kreeg hierbij hulp van edelen uit Bretagne, Vlaanderen en het hele westen van Frankrijk; hij verzamelde een vloot van bijna 700 schepen.
Willem landde op 28 september 1066 bij Pevensey op de Engelse kust, zonder tegenstand te ontmoeten. Hij bleef aan de kust en bouwde bij Hastings een kasteel dat hij in kant-en-klare onderdelen uit Normandië had meegenomen, als verdediging tegen een mogelijke aanval over zee. Na het nieuws van Willems landing trok Harold naar het zuiden, waarbij hij onderweg zo veel mogelijk troepen verzamelde.
Op 14 oktober vond de slag bij Hastings plaats, waarbij na een dag van zware gevechten Harold werd gedood en Willem de overwinning behaalde.
De Engelsen kozen toen Edgar Ætheling als koning. Willem trok via Dover en Canterbury naar Londen. Hij probeerde via London Bridge de stad te veroveren maar deze aanval werd afgeslagen.
Willem liet versterkingen uit Normandië komen en stak de Theems over. Een nieuwe aanval op Londen lukte wel, en op 25 december werd hij in de Westminster Abbey tot koning gekroond.
Zijn verovering is het onderwerp van het beroemde Tapijt van Bayeux.
Hij bouwde ongeveer 80 kastelen in Engeland velen voor edelen die hem steunden, waaronder de Tower of London.
Zie ook: Willem de Veroveraar.


Voor meer informatie neem contact op met Leo den Hollander: E-mail: lgdh@vitelcom.nl